%s rendelése

Új bútor

Amikor költözünk az  új bútor kapcsán számtalan ötlet, dolog felmerül az emberben. Attól függően milyen elképzeléseink, vannak, és melyik helyiséget szeretnénk berendezni, úgy kell a megfelelő bútor kiválasztásáról is gondoskodnunk. Vannak olyan terek, melyeke könnyebb berendezni, mint például a saját magunktervezte házat, de a többségnek az előre elosztott lakótér minél praktikusabb kihasználását kell figyelemben tartania, épp ezért a bútor nem szabad, hogy csak esztétikai elem legyen, mert a design mellett azonos hangsúlyt kell kapni a funkcionalitásnak is.

Új bútor

Lakberendezővel terveztessünk ?

Ehhez többen, akik megengedhetik, maguknak szakértő lakberendezővel dolgoznak. Most viszont vegyük sorra a lakásban található helyiségeket és a bútor kínálatot. Kezdjük a szobákkal. Attól függően, hogy háló, nappali vagy épp dolgozóról van szó a bútor mellett a fényviszonyoknak és a falak színének is nagy jelentősége van. A háló bútor választáskor az elsődleges és leglényegesebb dolog a fekvőfelület kényelme ezért a sokszor elkövetett hiba helyett először próbáljunk egy számunkra megfelelő matracot választani és ahhoz egy színben elképzelésünk szerinti ágykeretet. Vannak olyan bútor családok, melyek egy komplett alvásra használt kollekciót kínál, de mégis ennél a döntésnél próbáljunk meg a kényelemre menni ne a szépségre. Tapasztalataim szerint a legtöbb „design” ágyat vásárló előbb-utóbb megbántja választását a kényelmetlen kialakítás miatt, mert nem tudja megfelelő módon kipihenni magát és regenerálódni az éjszaka folyamán. Persze nem azt jelenti, hogy minél drágább egy matrac vagy bútor annál kényelmesebb. Az igazán igényes és színvonalas bútor boltok lehetőséget is kínáltak, sőt tanácsolják is a matracok minimum 10 perces kipróbálását. A fekvő szivacsok, egyéb különleges rétegélésű ágybetétek gyártói felismerték abban is az üzletet, hogy a nem ritkán 100 kg feletti termékeikhez speciális bútordarabokat készítenek a lehető legtöbb színben. Ilyen lehet a komód, éjjeliszekrény, gardrób vagy fejtámasz is.

A saját pénzét mindenki arra költi, amire szeretné, de kérem, higgyünk a szakembereknek és a fekhely kiválasztásánál inkább a matracra szánjunk kicsit többet, mint a keretre. A gardrób és egyéb hálószoba bútorokat szinte már az ágykeret kiválasztásával eldöntöttük, mármint a színét tekintve. Ez lehet ugyan az sötét vagy világos árnyalat vagy kontraszt megoldás, kérhetünk tükrös ajtót vagy tejüvegeset, de a bútor ne legyen túl sokszínű. A legtöbb lakberendező maximum 2 színt javasol a stílusosság megőrzése érdekében. A háló után a másik legtöbbet használt otthoni helyiség a nappali, ami szintén a kényelmet szolgálja és a baráti összejövetelek hangulatát alapozza meg. Ebbe a helyiségbe egy olyan ülő bútor kell, ami könnyen átalakítható, strapabíró és nem foglal nagy helyet. Ennek legkedveltebb módja a sarokülő, mely lehet nagysarkas agy ottomános megoldású is. Ahol nem számít a tér ott rengeteg elem közül választhatunk, és számtalan alakzatot tudunk összeállítani a bútor elemekből. Vannak olyan részek, amik fix kialakításúak, de gyártanak olyanokat is, amelyeknek a kényelmes ülőhely mellett más funkciója is van. Például tároló, ággyá alakítható vagy masszázs, relax elem is. Ez utóbbiak sokszor dupla annyi áron kaphatók mit az egyszerűbb bútor összeállítások, de idővel biztosan megéri többet áldozni a kényelemünkért. Mivel ez a bútor sokszor közvetlen kapcsolatban van a testtel, bőrrel így mindig próbáljunk számunkra kellemes tapintású anyagot választani hozzá. Az ágy azonban nem elég a nappali berendezésére. Szekrénysorok vagy elemes bútor választékból nincs hiány, így elsőre azt hihetjük, könnyen választunk. Ilyenkor a lehetőségek szűkítésére a már kiválasztott szövetbútor stílusához kell igazítani a szekrények stílusát.

bútor terv

A személyes tapasztalatok szerint a mai vásárló jobban preferálja a saját maga által bútor elemekből összeállított falterületet, mint az előre legyártott sort, így ezek ára a kereslet miatt is magasabbak. Ilyenkor a nagyobb áruházakban akár ingyenes látványtervet is kérhetünk, de ne felejtsük, el a berendezni kíván felület pontos méretét elvinni ebben az esetben. Ha már a nappalin is túljutottunk, akkor jöhet a gyerek szobájába illő bútor kiválasztása. Itt a kicsi babánál a gyermek neme a döntő, majd az íróasztal és ülőszék kényelmessége, végül a gyermek igényeire kell hagyni a választást, mert ő is csak azt érzi magáénak, ami tetszik neki és olyan kis kuckója lesz amilyent el képzet magának. Bizonyos körökben külön dolgozószoba kialakítása is nagy prioritást élvez. Ha kimondottan irodabútor az elképzelés, akkor célszerű az erre szakosodott boltokat felkeresni, de ha beérjük egyszerűbb íróasztal, könyves vagy iratpolccal akkor sokkal nagyobb kínálatból választhatunk. A lakást egészébe nézve, akik hely hiányába vannak, érdemesebb egyedi beépített szekrényeket gyártatni és olyan előre gyártott bútor mellett dönteni, ami valóban szükséges és megvásárlása elkerülhetetlen. Összefoglalva a különböző helyiségek, mindig más szempontból való bútorválasztást igényel. Aki bizonytalan és nem érez magában annyi affinitást, valamint megengedheti magának az, mindenképp keressen fel egy profi dekoratőrt, aki a lakás és a pénzügyi keret felmérése után több bútor variációt ajánl, természetesen a megrendelők igényeit szem előtt tartva. A másik rég, aki szerényebb anyagi körülmények között él és saját magának szeretné berendezni, otthonossá tenni lakását egy-egy bútor hangulatteremtő erejével akkor mindenképp az elő dolog az legyen, hogy tájékozódjon az interneten, melyik bútor bolt milyen kínálattal, akcióval várja vásárlóit.

A bútor vásárlás azonban nem áll meg a kiválasztásnál és a vételár megfizetésénél. Gondoskodni kell a szakszerű, szállításról és lapra szerelt bútornál az összeállításról is, ami jelentős mértékben növelheti az összköltséget. Szinte minden bútort áruló cég szállítást is vállal és sokszor ennek a szolgáltatáshoz, valamint elemes bútor tekintetében az összeszereléshez kötik a teljes körű garancia vállalását. Ezt érdemes midig megfontolni, mérlegelni, mert egy jobb kategóriás magas áron megvett bútor privát szállítása közben keletkezet károk teljes mértékben a vásárlót terhelik, a vásárlás vagy raktártér elhagyása után. Egy komplett lakás ház berendezésénél tehát sokat lehet spórolni az akciók alatt vásárlással, a mennyiségi kedvezményekkel, valamint a szállítási költségekkel, ami a vásárolt érték nagyságával egyre jobban csökken. Végül a bútor ápolásáról. Vannak különösebb odafigyelést nem igénylő anyagok, de a drágább természetes anyagból készült darabokat megfelelően kell gondozni. Még a legjobb minőségű, vastagra szabott bőr is kiszáradhat, megrepedezhet. Ezt elkerülendően évente ajánlatos tápláló likvidekkel lekenni, kezelni, valamint a valódi fa felületeket a víztől óvni, és az erre kifejlesztett tisztítószerekkel karbantartani. Sok különbség van egy régi antik bútor és egy modern lakk felület tisztítása között is, így a legjobb, ha a vásárláskor kérdezünk a konkrét bútor igényeivel kapcsolatban, mert legyen régi vagy új stílus mindenkinek joggal az az elvárása, hogy időtálló berendezési tárgyat kapjon, de a kíméléssel vigyázzunk! Ne essünk át a ló túloldalára és mindig tartsuk azt szem előtt, hogy a bútor van értünk és nem mi érte.

Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!